Akademik, Goran Petrović: Književnost je dodavanje, kadriranje sveta, izbor onoga što vidimo, to je pogled na svet

19. februar 2020. 10:08 Kultura Pirot Plus Online

Posle svečanog otvaranja XXI Salona knjige i grafike u Pirotu održano je književno veče ili druženje sa piscem. Prve večeri Salona knjige gost je bio akademik, Goran Petrović, jedan od najčitanijih pisaca novije generacije. Petrović je veoma zanimljivo govorio o pripovedanju, a njegova poređenja književnosti i književnog stvaralaštva sa drugim aktivnostima su izuzetno slikovita. Za njega je književnost dodavanje, kao što sportisti dodaju loptu jedan drugom, priča satkana iz mnogo kadrova pažljivo biranih, književnost je izbor onoga što vidimo. Pored ostalog, govoreći o pripovedanju rečeno je da ništa na ovome svetu nije postojalo niti će ikada ozbiljno postojati a da prethodno nije podrobno ispripovedano.

Danas u 12 časova pisac Dejan Aleksić će se družiti sa decom. U 17 časova je promocija izdanja Udruženja književnika iz Vranja, a od 19 časova veče sa piscem, Vesnom Dedić.

Do 21. februara na Salonu knjiga biće izložena kopija „Miroslavljevog jevanđelja“ uz postavku istorijata na dvanaest panoa sa predavačem za zainteresovane posetioce.