Elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad

06. februar 2013. 13:35 Gradska hronika Pirot Plus Online

Srpske železnice i češki partneri spremni su da već na proleće počnu radovi na modernizaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada na železničkom Koridoru 10, rečeno je posle sastanka generalnog direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića sa delegacijom češke kompanije. Taj posao biće finansiran sa 120 miliona evra kredita Češke eksportne banke, na osnovu međudržavnog sporazuma dve zemlje. Modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, na železničkom Koridoru 10, prioritetan je zadatak, s obzirom da je reč o jedinoj neelektrificiranoj deonici na tom značajnom međunarodnom pravcu. Izgradnja ove pruge predstavljaće i značaj posao za srpsku privredu, a češke kompanije spremne su da već na proleće, nakon potpisivanja svih ugovora, započnu radove na tom delu Koridora 10.

Branislav Kostić, zamenik predsednika Opštine kaže da je naša lokalna samouprava direktno uključena u proces pregovora. Jedan od osnovnih ciljeva naše lokalne samouprave je I povećanje bezbednosti kada su u pitanju pružni prelazi na području grada

- Kompletan kolosek biće zamenjen novim šinama i pragovima, dizel lokomotive biće zamenjene električnim, čime će se omogućiti mnogo brži saobraćaj. Vozovi će biti brži i tiši, čime će se povećati mogućnost pojave incidentnih situacija. Kako bi se to predupredilo, tražićemo da svi pružni prelazi budu obezbedjeni na najbolji mogući način. Gde je to moguće biće izgradjeni podvožnjaci ili nadvožnjaci, a gde je to, zbog konfiguracije terena nemoguće, biće postavljeni savremeni pružni prelazi sa branicima. Konačno će biti rešen i problem pružnog prelaza u naselju Djeram gde će takodje biti postavljeni branici, kaže Kostić.

Početak radova očekuje se na proleće.