Manje povreda više rada “na crno”

19. decembar 2012. 11:10 Društvo Pirot Plus Online

Sumirajući ovogodišnje rezultate rada Inspekcija rada beleži porast broja radnika na crno. Aleksandar Popović, načelnik inspekcije rada kaže da je tokom ove godine zabeležen porast broja zaposlenih bez ugovora o radu

-Rad na crno, odnosno broj radnika koji nisu prijavljeni na obavezno socijalno osigruanje povećan je u odnosu na prethodnu godinu. Do sada smo zabeležili 36 radnika sa kojima poslodavci nisu zaključili ugovor o radu. I uprkos velikim kaznama i stalnim kontrolama broj se povećao, naročito na građevini. Ono što mogu da kažem, u delu koji kontrolišemo, a odnosi se na bezbednost na radu, broj povreda je smanjen. Zabeleženo je 7 teških povreda i 1 smrtna, što je u odnosu na prethodne godine manji broj - kaže Popović.

Najviše radnika koji rade na crno registrovano je u ugostiteljskoj delatnosti i građevinarstvu. Popović kaže da su poslodavci u 90% slučajeva, po izvršenoj kontroli zaključili ugovore o radu sa zaposlenim. Tokom decembra akcenat je stavljen na kontrolu ugostiteljskih objekata i taksi vozila kaže Popović.

-Bliže se novogodišnji i božićni praznici pa ćemo i u januaru imati pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata. Primetili smo da su upravo tu u večrnjim satima angažovani mladi ljudi bez zaključenog ugovora o radu. Ono što se javlja kao problem jeste da ne sarađuju, u strahu da ne ostanu bez posla i primanja – kaže Popović.