Nacionalni dan bez duvanskog dima

31. januar 2013. 09:28 Gradska hronika Pirot Plus Online

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Slogan ovogodišnje kampanje je „Domaćinstva bez duvanskog dima“. Cilj kampanje je suzbijanje pušenja kao glavnog preventabilnog faktora rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prevremenog umiranja. Duvanski dim godišnje ubije pet miliona ljudi zbog srčanog moždanog udara, raka, pluća i drugih bolesti, a još 600.000 njih su kolateralna šteta!!! Duvanskim dim uništava život, pušačima su ugroženi svi vitalni organi! Broj osoba koje godišnje umiru zbog globalne epidemije upotrebe duvana mogla bi da se poveća na 8 miliona do 2030. godine.

Duvanskom dimu stanovništvo je najčešće izloženo na javnim i radnim mestima, kao i u svojim domovima ili automobilima („pasivno pušenje“)

Svake godine ovaj dan je posvećen je različitim preventivnim aktivnostima. Centar za prevenciju organizuje predavanje za stanovništvo o temi “Štetni uticaj pušenja na čovekovo zdravlje”, zatim prikaz izložbe u ambulantama Pazar, Tiger i Tijabara. Kao i predavanje u ambulantama u selima Dojkinci, Petrovac, Gostuša, Pakleštica i Bela.

Služba patronaže organizuje izložbe u osnovnim školama “Sveti Sava” i u selu Gnjilan i dve rdionice predškolcima u selu Gnjilan. Jedna od tema o štetnosti duvanskog dima u trudnoći biće tema škole za trudnice.