Održana debata o budžetu

19. decembar 2012. 12:55 Društvo Pirot Plus Online

Internet portal “Južne vesti“ i društvo „Stara planina“ organizovali su danas u Svečanoj Sali Opštine debatu o budžetu i značaju učešća građana u upravljanju javnim finansijama. Predrag Blagojević, urednik portala "Južne vesti" kaže da građanima treba pojasniti da mogu da utiču ne samo na izradu budžeta već i na njegovo trošenje.

-Priča o budžetu, odnosno javnim finansijama je nešto što građanima nije dovoljno poznato. Građani najvećim delom nisu svesni da je taj novac u opštinskom budžetu u stvari njihov. U razvijenim zemljama ustaljen je termin "novac poreskih obveznika", kod nas je to "državni novac" i u tome i jeste problem. Potrebno je veće učešće građana u kreiranju budžeta i povećan nadzor nad trošenjem tih sredstava - kaže Blagojević.

Dragan Taškov, iz društva “Stara planina” kaže da je poseban segment rasprave posvećen takozvanoj "pozicji 481", odnosno novcu koji Opština izdvaja za nevladin sektor.

-Trend kod donatora je da se što više stavi akcenat na pitanja, kako se donosi i usvaja budžet ne samo na lokalu, već i Republički, i kako se ta sredstvalja dalje raspsoređuju. Mi smo društvo okrenuto evropskim vrednostima koje podrazumevaju da i civilni sektor ima svoje mesto u društvu, što se sagledava i kroz odgovarajuće budžetske linije – kaže Taškov.

Debate se organizuju u opštinama i gradovima jugoistočne Srbije. Već su organizovane u Nišu i Leskovcu, a u planu je da se do kraja decembra o ovoj temi razgovara u Vranju i Prokuplju.