Pedijatri savetuju umerene aktivnosti na snegu

13. decembar 2012. 13:45 Društvo Pirot Plus Online

U toku hladnih dana povećava se učestalost infekcija disajnih puteva kod dece. Doktorka Slavica Aleksić, načelnica preškolskog dispanzera, kaže da je zdravstveno stanje ove grupe mališana uobičajeno za ovo doba godine.

-Krenule su prehlade, deca koja inače imaju problema sa plućima, bronhitisom, opstruktivnim ili astomom, imaju pogoršanja osnovne bolesti, prisutne su i gnojne angine, ima dosta dece sa visokim temperaturama, kašljom i kijavicom. Beležimo i virusne infekcije koje su zahvatile stomačić, ali još uvek nema gripa. Niske temperature ne pogoduju umnožavanju virusa gripa, tako da je ovo uobičajeno stanje za ovaj period godine – kaže doktorka Aleksić.

Doktorka Aleksić kaže da deca uživaju i u igrama na snegu, ali treba obratiti pažnju jer su u tom periodu vrlo osetljivi na hladnoću.

-Treba vditi računa o uzrastu deteta. Mlađa deca ne treba da borave na otvorenom prilikom izuzetno niskih temepratura. U principu, boravak napolju mora biti vezan za određenu aktivnost, laganu šetnju, ne trčanje i zamaranje prilikom koga mogu da se oznoje a potom i prehlade. Konkretno sednje na sankama na niskim temperaturma bez bilo kakve aktivnost ne treba da bude dugo - upozorava doktorka Aleksić.