Porast broja obolelih od gripa školskog uzrasta

07. februar 2013. 12:22 Gradska hronika Pirot Plus Online

U prethodne dve nedelje zabeležen je porast broja obolelih od gripa u svim uzrasnim grupama, naročito među školskom i predškolskom decom. Doktorka Milena Dimitrijević, načelnica školskog dispanzera kaže da se u dsipanzeru svakodnevno evidentira veliki broj dece sa simptomima ovog oboljenja.

-Sve govori da imamo epidemiju gripa. Prošle nedelje zabeležili smo porast broj infekcija sličnih gripu, i na osnovu briseva stigli su pozitivni rezultati da je izolovan virus gripa. U toku vikenda i početkom nedelje belžimo trostruki porast broja paijenata. To su uglavnom deca osnovnoškolskog uzrasta, do četvrtog, petog razreda. Do sada se mali broj srednjoškolaca javio, mi smo na samom početku epidemije tako da očekujemo da i oni počnu da se javljaju u narednom periodu –kaže doktorka Dimitrijević.

Doktorka Dimitrijević kaže da je klinička slika gripa tipična za ovo oboljenje.

-Klinička slika uobičajena za grip, sa ne tako visokom tempeaturom. Uglavnom se deca se žale na glavobolju. Kreće sa glavoboljom, temperaturom i malaksalošču. Temperatura ugalvnom nije visoka ali ima nešto ređe slučajeva da dolaze deca sa jako visokom temeperturom. Žale se da ih bole ruke, noge , suvo kašlju i boli ih grlo – dodaje doktorka Dimitrijević.

Prisustvo virusa gripa tipa B na teritoriji naše opštine, potvrdila je Nacionalna laboratorija Insituta Batut Odsek za respiratorne viruse 1. februara.