Posle šakala, Krupčance uznemirila uginula prasad na ulazu u ovo pirotsko selo !

18. februar 2020. 13:14 Gradska hronika Pirot Plus Online

Borba protiv Afričke svinjske kuge, po svemu sudeći, u našem kraju i dalje će se voditi na ”više frontova”. S obzirom na  izuzetno tešku, neizlečivu bolest, nadležno Ministarstvo i Uprava za veterinu, odredili su mere koje se preduzimaju i koje moraju da se poštuju. Te mere primenjuju inspektori za veterinu iz Niša, Pirota, Dimitrovgrada...

Druga muka u svemu je problem koji imaju vlasnici svinja. Veoma je teško ljudima, posebno starijima, koji nisu dovoljno obavešteni doći u kuću i oduzeti prasad  i  prasulje, krmače, kako se sve to zove, prosto im oduzeti životinje koje su dugo čuvali i vezali se za njih.

Treći problem je mesto gde će eutanazirane svinje biti ukopane. Ovo je obaveza Gradske uprave Pirot. Jednu lokaciju “odbranili” su Krupčanci. Na sastanku u Okrugu, Gradska uprava Pirot, predložila je drugu lokaciju iznad crkve Sveti Jovan, u ataru Poljske Ržane.

Po dinamici, posle razgovora u Okrugu, danas je trebalo da veterinari i inspektori rade u Krupcu. Pre nego da stignu, na ulazu u Krupac  neko je bacio uginulo “sisalče”  kako kažu,  i  na drugom mestu nogu od praseta.

Po dogovoru od juče, danas pre podne u našu Redakciju došao je Nebojša Kostić, meštanin Krupca, zamenik predsednika Mesne zajednice, čovek sa kojim ovih dana nastojimo da izvučemo sve istinite informacije. Da govorimo objektivno. Utoliko pre što za zvaničnike iz Okruga, inspektore i veterinare, stoji zabrana i dalje.

Na sastanku u Okrugu svi su se složili da traba  smiriti tenzije, pronaći pravi način da se akcija nastavi, kako bi se sve završilo shodno preuzetim merama.  U tom cilju u Krupcu je sinoć održan Zbor. Nebojša Kostić smatra da se jedino tako može uspešno realizovati akcija.

Kada smo juče  bili u Krupcu, starija žena rekla je da neće dozvoliti veterinarima da udju u njeno dvorište. Posle razgovora sa Nebojšom Kostićem, pitala je ono, što, izgleda svi pitaju!

Po dogovoru, danas su u Krupac došle četiri ekipe. Iako je bilo dogovora u Okrugu, da se  radi  što mirnije, stigle su i ekipe policajaca. Asistiraju! Nebojša Kostić kaže, s obzirom da je u selu, relativno mirno, da možda asistencija policajaca nije bila potrebna.

I  na kraju, Nebojša Kostić očekuje, da će za ukopavanje svinja biti poštovan dogovor sa sastanka u Okrugu. Krupčanci neće dozvoliti Debeli Breg. Predložena je lokacija u ataru Poljske Ržane koja neće ugrožavati  ovo selo .

 Ovo je današnji raport. Utorak, 18. februar.

 Iz više razloga danas smo odlučili da ne idemo na teren. Verujemo da će se strasti smiriti i da će sve proteći po dogovoru. Strepimo, iz više razloga, da će sutrašnji dan možda biti drugačiji. Nadamo se da neće!