Potvrđeno prisustvo virusa gripa tipa B

05. februar 2013. 11:05 Gradska hronika Pirot Plus Online

Doktorka Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje kaže da je epidemiološka situacija, kada je reč o virusu gripa, očekivana za ovaj period godine i trenutno pokazuje rastući trend u svim uzrasnim grupama.

-U prethodne dve nedelje porast broja obolelih od gripa je evidentan u svim uzrasnim grupama, naročito među školskom i predškolskom decom . Mi smo prošle nedelje uzorkovali briseve nazofaringsa dece ovih uzrasta i sve prosledili na Torlak, gde je u Nacinalnoj laobratoriji Instituta u Odseku za respiratorne viruse 1. februara laboratorijski i potvrđen virus gripa tip B. Tako da sada možemo reći da je virus gripa prisutan na području naše opštine i pretpostavljam da će uskoro biti i na nivou okruga – kaže doktorka Zec.

Visoke dnevne temperature vazduha pogoduju širenju virusa. Očekuje se da u narednim nedeljama dođe i do povećanja broja obolelih od gripa.

-Idealne dnevne temperature za virus gripa su od 7 do 15 stepeni. Temperature iznad 7 stepeni pogoduju i virusu gripa i ostalim respiratornim virusima. Zvanična informacija je da cirkulišu i drugi virusi, u zemlji su prisutna tri tipa virusa A(H1), A(H3) I virus B. Ovo je doba kada su respirtorna oboljenja u porastu. Najveći broj obolelih registrovaćemo u naredne ndve nedelje. Kada je reč o simptomima oni su karakteristični, iz punog zdravlja nastaje visoka temperatura i suv kašalj, a može biti praćeno, naročito kod virusa u ovoj sezoni i glavoboljom – ističe doktorka Zec.

Broj dece koja se javljaju u predškolski dispanzer sa simptomima gripa ili sličnim gripu je isti kao i prethodne godine u ovom periodu. Načelnica predškolskog dispanzera, doktorka Slavica Aleksić, pedijatar, kaže da broj mališana koji se javljaju lekaru nije neuobičajen za ovo doba godine a najčešće uzrok su respiratorne infekcija i temperature.

-Juče je bio nešto veći broj dece koja su se javila na pregled u odnosu na prošlu nedelju. To su uobičajena stanja povišena temperatura, kašalj, kijavica, gnojne angnie, prisutni su i stomačni virusi. Ono što je karakteristično prošle nedelje javljaja su se deca sa povišenom temepraturom i do 39, pa smo u dogovoru sa epideimološkom službom uradili briseve, koji su polati na Torlak , gde je potvrđeno prisustvo virus tipa B, koji je blaža varijanata, sporije se širi i ne daje velike epidemijske razmere. Mesta panici nema, virus gripa je potvrđen ali on se i očekivao u ovom periodu – kaže doktorka Aleksić.

Doktorka Aleksić podseća da ne treba zaboraviti opšte preventivne mere, među kojima su provetravanje prostorija, pranje ruku, pravilna ishrana, izbegavanje kontakta sa obolelima.