Usporeni radovi na izgradnji skloništa

14. decembar 2012. 09:55 Društvo Pirot Plus Online

Radovi na izgradnji dvonamenskog skloništa u dvorištu OŠ „Vuk Karadžić“ u jednom periodu prekinuti su po nalogu investitora. Zlatko Jovanović, direktor preduzeća koje je upošljeno na izvođenju radova, kaže da zbog takve odluke radovi kasne.

-Započeli smo radove koje je investitor prekinuo zbog geologije zemljišta. Projektant i investitor su želeli dodatna ispitivanja geologa, što je i urađeno, međutim izgubili smo zbog tih aktivnosti sigurno mesec dana. Umesto da imamo izbetoniranu ploću, zidove i gornju ploću i da tokom januara i februara izvodimo unutrašnje radove, mi do sada nismo uspeli da izbetoniramo ni prvu ploču – kaže Jovanović.

Jovanović kaže da su svi dodatni radovi pozahtevu investitora urađeni tako da će se radovi na izgradnji skloništa nastaviti.

-Projektom i geotehničkim elaboratom bilo je predviđeno da bude potpuno šljunkovito tlo slabe nosivosti. Iskopom smo ustanovili da nije tako. Na jednom delu bila je stena, na drugom delu glina i uključujući i podzemne vode osećalo se da je tlo mekano. Projektant je radeći statični proračun računao na to da bude slaba nosivost tla i proračunao kontra ploču. Investitor je izrazio sumnju u to i tražio zamenu tla. Mi smo to uradili, zamenili dodatnih 70 cm na pojeidnim mestima i do 2 m. Zbog tih radova izgubili smo puno vremena – kaže Jovanović

Investitori pomeranje roka ne priznaju i mi ćemo radove završiti kako je i planirano do 10 maja naredne godine, kaže Jovanović.