Zima se vratila! Na Midžoru metar i deset, u Gornjem Visoku 40 cm. Nema struje od Toplog Dola do Vrela! Do Orlje i Bazovika prohodno!

06. februar 2020. 12:58 Gradska hronika Pirot Plus Online

Onako, kako su oni koji primaju platu da znaju više od nas i rekli. Biće snega, ali, padaće pre svega u višim predelima. U kotlini kako gde. Sneg u gradu, koji je padao sinoć  i oterao  one “prolećene dane” skoro da je u tragovima. Radnici Komunalca, kao i uvek posipali su onu tečnost i ponegde so, na pešačkim prelazima i mostovima. Može se reči da je već “crno” dakle, snega na asfaltu nema.

  E, drugačija je situacija u višim predelima. Već juče, prekjuče “sišao” je do obližnjih naselja u brdu, a padao baš “zimski” na visini od preko 800-900 metara.  Deca su se obradovala informaciji da ga “na Planinarskom domu” ima čak i 20 cm i da će krenuti na skijanje u okviru Božićne škole sportova. Medjutim, jutros je Neša Djordjević poslao informaciju da se sve odlaže za sutra, petak, a za Babin Zub za vikend.

 Tragom tih informacija, krenuli smo da uradimo hroniku, znate ono “vreme i putevi”! Baš tako!

  Stevan Aleksov iz Meteorološke stanice u Dimitrovgradu  nas je iznenadio! Razgovarali smo oko 12 časova. Poslednja informacija da na Midžoru ima metar i deset santimetara snega.  Ovo su podaci, zabeleženi oko podneva.

T= -1; P=967 mb. ; Vlaga = 77 % ; Vetar = sev.zap 4-7 m/sek. Debljina snežnog pokrivača u Dimitrovgradu 9 cm. Najniža tokom noći – 1, juče maksimalna 4 stepena.

   Miljan Stojanović, predsednik Mesne zajednice Topli Do, rekao nam je da u Toplom Dolu napadalo 40 cm i da još pada. Struje nema od sinoć. Težak  sneg ledio se na kablovima i pokidao ih na nekoliko mesta. Radojica Petrović iz dežurne službe Elektrodistribucije Pirot upravo je potvrdio pomenuto da su  sneg, ali i nevreme, jak vetar, pokidali kablove. Struje od sinoć nema u Toplom Dolu i Zaskovcima, ali i u selima Gornjeg  Visoka, Brlog, Dojkinci, Jelovica, Vrelo, Široke Luke. Dve ekipe od noćas su na terenu. Otežano se radi, dubok sneg, vetar.

   Radojica Petrović očekuje da će do 14 časova sve biti popravljeno. Problema, takodje, ima i u dimitrovgradskoj i babušničkoj opštini. 

   U  dežurnoj službi  Preduzeća za puteve, ispostava u Pirotu, čiji je vlasnik bugarska firma Trejs, dobili smo informaciju da je noćas radjeno po prioritetima. Najpre magistralni putevi, Granica – Niš i Pirot- Babušnica – Svodje.  

    Na putevima drugog prioriteta  mašine  su  krenule jutros.  Grejder koji posipa rizlu i  so, je na Kružnom putu Pirot – Slavinja – Dimitrivgrad. Radi se na regionalnim pravcima  Pirot – Babušnica – Zvonce, Pirot –  Cerova – Jalovik Izvor. S obzirom da se radi o planinskim predelima, put je otežano prohodan, ima snega na kolovozu i neophodna je zimska oprema.

  Milan Tončić , u Komunalcu Pirot zadužen za  lokalne puteve, javio nam se  sa puta Bazovik – Orlja. Telefonske linije se često prekidaju, tako da potpunu informaciju nemamo. Dobili smo  fotografiju sa ovog puta. Tončić nam je javio da su ekipe Komunalca ovaj pravac očistile, ali da je zbog dubokog snega, potrebna zimska oprema.

Put Bazovik – Orlja

 Očekujemo dodatne informacije od Milana Tončića, koje ćemo objaviti.